Latte Art

Latte ArtBij het Latte Art Kampioenschap moeten de deelnemers hun vaardigheden beheersen. De deelnemer moet in een tijdsbestek van acht minuten, twee maal twee identieke lattes maken, en twee identieke espresso machiatto’s.

 

Latte Art Kampioenschappen

De Nederlandse Latte Art kampioenschappen worden sinds 2004 georganiseerd door Friesche Vlag. Sinds 2009 is FrieslandCampina hoofdsponsor geworden en is het kampioenschap officieel onderdeel van de stichting geworden.

Latte art is een van de meest in het oog springende ontwikkelingen op het gebied van koffie. Met latte art versiert de barista zijn espresso met een persoonlijke en kunstzinnige handtekening. De crèmelaag van de espresso, opgeschuimde melk en een speciale schenktechniek van de barista vormen tezamen de ingrediënten van latte art. Het Dutch Latte Art Championship daagt barista’s en horecaondernemers uit tot creatieve hoogstandjes en trakteert het publiek op koffiebeleving van een bijzonder hoog niveau.

De wedstrijd

In dit kampioenschap, dat net als onze andere wedstrijden de reglementen van de SCAE volgt, maken de barista’s twee maal twee identieke lattes (free pour en free style) en twee identieke espresso macchiato’s.

De jury vertelt

Jurering

Om het kampioenschap in goede banen te leiden en uiteindelijk de Latte Art kampioen te kunnen aanwijzen zijn er verschillende juryleden actief. Dit zijn allen vakmensen die getraind zijn in het beoordelen van technieken en smaken.

De jury tijdens het kampioenschap bestaat uit vijf personen. De hoofdjury geeft geen punten aan de barista’s maar zorgt ervoor dat alle deelnemers en juryleden de wedstrijd regels volgen zoals die zijn beschreven. Daarnaast zijn er twee visuele juryleden die verantwoordelijk zijn voor het beoordelen van de creativiteit, performance en het contrast in de figuren.

Om er zeker van te zijn dat de deelnemer technisch foutloos werkt, zal er een technisch jurylidte handelingen en workflow beoordelen.

Reglement

Klik hier voor het actuele reglement voor de Latte Art wedstrijden. Heb je vragen over het reglement? Neem dan contact met ons op.

Tips van een barista

Barista Moniek Smit geeft je alvast wat tips voor je voorbereiding. Doe er je voordeel mee…

‘Tijdens het Nederlands Kampioenschap Latte Art moet je natuurlijk de allermooiste latte art schenken. Maar dat is niet het enige; je presentatie is minstens zo belangrijk. Bij dit kampioenschap komt presentatie vooral neer op non-verbale communicatie; de tijdslimiet van acht minuten geeft namelijk weinig ruimte om een compleet verhaal te houden.

De jury let tijdens het schenken van je figuren en het serveren aan de juryleden op je presentatie. Het is daarom belangrijk dat je zoveel mogelijk rust, vakmanschap en trots uitstraalt. Dit kampioenschap lijkt misschien simpeler dan het Dutch Barista Championship, maar vergis je niet: latte art vereist evenveel voorbereiding en oefening. De keuze van de figuren speelt de grootste rol, onderzoek daarom welke figuren de meeste punten opleveren. Speel je op zeker of durf je het risico te nemen?’

Share on Google+Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone