Barista

Barista

De deelnemers moeten vier identieke espresso’s, vier identieke milk based drinks en vier identieke signaturen drinks maken, zonder alcohol. Dit alles binnen een tijdsbestek 15 minuten.

De deelnemers meten hun vakkennis aan elkaar, moeten hun vaardigheden bewijzen bij het gebruiken van de espressomachine, de molen, de keuze van hun koffie, hygiëne, werkorganisatie en de presentatie die ze opvoeren.

Dit alles wordt beoordeeld door een vakkundige en gecertificeerde jury.

Dutch Barista Championship

In 2002 organiseerde Koffiebranderij Peeze het eerste Dutch Barista Championship (DBC). Deze gebeurtenis is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend evenement. De winnaar van deze wedstrijd vertegenwoordigt Nederland bij het eveneens jaarlijks terugkerende World Barista Championship (WBC); niet alleen een grote eer maar ook een geweldige ervaring.

Het niveau van het DBC wordt steeds beter: tijdens de wereldkampioenschappen van 2016 sleepte Nederlands kampioen Lex Wenneker een prachtige zesde plaats in de wacht.

De wedstrijd

De wedstrijd begint met voorronden, waaruit de beste barista’s doorgaan naar de finale. De deelnemers aan het DBC serveren ieder vier espresso’s, vier cappuccino’s en vier signature drinks aan de jury. De deelnemers moeten zich hierbij houden aan een tijdslimiet van 15 minuten.

Terwijl de deelnemers hun dranken bereiken en serveren, geven zij ook een presentatie. Zij vertellen over hun vak en geven uitleg over hun keuze van koffie, servies, koffiemolen en eventuele andere zaken.

De jury beoordeelt de geserveerde dranken en let daarnaast op technische vaardigheden, presentatie, hygiëne en gastheerschap.

Jurering

De jury selecteert de beste barista, de winnaar van het Dutch Barista Championship. Er zijn zeven juryleden:

  •  één hoofdjurylid
  •  twee technisch juryleden
  •  vier smaak juryleden

Het hoofdjurylid geeft geen punten aan de deelnemer, maar is verantwoordelijk voor het verloop van de jurering. De overige juryleden geven ieder individueel punten aan de deelnemers.

Jurylid worden? Bekijk dan de informatie op de Vrijwilligers pagina!

De jury vertelt

Reglement

Alle competities volgen de reglementen van de Specialty Coffee Association of Europe (SCAE).
 Omdat de SCAE bijna jaarlijks wijzigingen in de wedstrijdstructuur of in de beoordelingen doorvoert, is het voor deelnemers van kampioenschappen van belang deze reglementen van tevoren goed door te nemen.

Klik hier voor het actuele reglement voor de Barista wedstrijden. Heb je vragen over het reglement? Neem dan contact met ons op.

Tips van een barista

Barista Moniek Smit geeft je alvast wat tips voor je voorbereiding. Doe er je voordeel mee…

‘Tijdens jouw vijftien minuten moet je aan veel dingen denken. Dit lukt alleen als je deze routine vaak oefent, het liefst met advies van barista’s die al eerder deelnamen. Bij het Dutch Barista Championship staan kwaliteit en smaak van de koffie voorop. De barista die de beste koffie serveert wint. Maar wat is de beste koffie…? Allereerst moet je iedere espresso goed en constant zetten.

Daarnaast moet je de gezette koffie goed kennen, je moet de jury ook kunnen vertellen welke smaken en aroma’s jouw koffie kenmerken. Het is erg belangrijk dat je de jury goed informeert en dus duidelijk bent. Denk daarom ook na over de timing van je presentatie: welke woorden gebruik je, hoeveel tijd neem je voor je verschillende onderwerpen.

De voorbereiding voor het DBC bestaat dus uit onderzoeken, samenstellen en oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Laat niets aan het toeval over!’

Share on Google+Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone