Impressie Barista voorronde nummer twee van 2012

Afgelopen maandag 17 september was de 2e voorronde voor het Nederlands kampioenschap Barista. Wederom bij sponsor FrieslandCampina in Amersfoort.

 
Voor het eerst ook dat wij volgens de nieuwe wedstrijdopstelling werkten. Afgelopen vrijdag zijn we in Amersfoort geweest en is er samen met het bestuur van SCAE Nederland meer dan een uur geschoven met tafels om de opstelling voor zowel de deelnemers, publiek en ook de in het plafond hangende camera’s optimaal neer te zetten. Volgens mij zijn we daar goed in geslaagd.
 
Als eerste deelnemer trad aan Ruben Stelma van Barista Acadamy. Ruben heeft ruime ervaring met Latte Art wedstrijden, maar dit was zijn eerste Barista competitie waar hij aan mee deed. De koffie die Ruben gebruikte was Yirgacheffe koffie uit Ethiopië. Zijn signature drank was met chocolade ijs.
 
 
Nummer twee van de dag was Zjevaun Lemar Janga, werkzaam bij TOP restaurant Ivy in Rotterdam. Een goede ontwikkeling dat nu ook TOP restaurants gaan inzien dat koffie onderdeel is van de hele beleving en nu ook Barista’s afvaardigen naar de kampioenschappen. Dit verdient zeker navolging en daarom roep ik ook alle TOP restaurants op om volgend jaar minimaal één Barista in te schrijven voor de kampioenschappen. De gebruikte koffie was Guatemala uit San Marco regio. Voor zijn signature drank gebruikte hij vloeibaar stikstof wat een spectaculair effect gaf.
 
Daarna was het de beurt aan Frans van den Berg van BaristaBrothers. Ondanks zijn jonge leeftijd was dit al de vierde deelname aan dit kampioenschap. De gebruikte koffie was uit Costa Rica en semi-washed. Zijn signature drank was een espresso gecombineerd met koffie uit de brewbar.
 
 
Inge de Boer van IJspressi in Almere was als vierde om haar presentatie te geven. Inge heeft vorig jaar ook meegedaan aan de Barista competitie en stond vorig jaar ook in de finale. Met een vierde plaats als resultaat. De gebruikte koffie kwam uit Colombia met de naam San Alberto. Ook Inge verwerkte slow coffee in haar signature drank. Haar creatie was espresso met cold drip koffie.
 
 
Mark Jordaan deed voor het eerst mee en is thans werkzaam voor aaaa4, maar gaat straks als Barista aan de slag bij Museum Boijmans Van Beuningen. De gebruikte koffie was uit Ethiopië die hij gebruikte als espresso. Voor de Cappuccino gebruikte hij een koffie uit Tanzania. Zijn signature drank was espresso met espuma (schuim) bestaande uit kokosroom, palmsuiker en een siroop.
 
 
Tjeerd Schravendeel van Bocca Coffee had de luxe van het feit dat hij ondersteuning kreeg van de 2 voorgaande kampioennen Yakup en Coen. Helaas heeft Tjeerd niet gemeld welke koffie hij gebruikte. Daarom ook dat ik u dit niet kan melden. Zijn signature drank bestond uit espresso met een suiker, rode bessen en cascara.
 
 
Jochen Verheijen, thans woonachtig in Londen Engeland en werkzaam bij Taylor St. Baristas. Jochem was vorig jaar 3e bij het Nederlands kampioenschap. De gebruikte koffie was een Geisha koffie uit een niet genoemd land. Zijn signature drank bestond uit een espresso met een extract van Nieue Zeelandse hop. Erg bitter in afdronk.
 
 
Robbert Koster van Espressobar Hugo was als achtste aan de beurt. Ook Robbert kreeg hulp van Yakup en Coen. De gebruikte koffie was Ethiopië Sidama. Een blend van 75% gewassen en 25% ongewassen koffie. Zijn signature drank bestond uit een espresso met toegevoerd een sort van confiture met o.a. abrikoos, grapefruit en suikerwater.
 
 
Als Laatste kwam Stefan Hessing van Bakkerij Hessing/ Haags Bakkie zijn presentatie geven. Stefan was er op gebrand om dit jaar niet zoals de afgelopen 2 jaar te worden gediskwalificeerd. De gebruikte koffie kwam uit Yemen, die hij had laten uitzoeken door zijn klanten. Zijn signature drank was een vloeibare sachertörte.
 
 
Al met al negen zeer gedreven kandidaten met passie en inzet die horen bij een Barista competitie. Binnenkort volgt de officiële uitslag o.a. via deze site.
Share on Google+Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

Laat wat van je horen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*