Impressie Barista voorronde nummer 1 van 2012

Afgelopen maandag 10 september was de eerste voorronde voor het Nederlands Kampioenschap Barista 2012. Ondanks dat we slecht 4 deelnemers hadden, was het een zeer goede voorronde.

Als eerste was Lizette Massop van de Blonde Pater om haar presentatie te geven. Lizette had twee verschillende koffie soorten uitgezocht voor haar voorronde. Zij heeft dit samen met de leverancier van de koffie bij de Blonde Pater, Peeze uitgezocht. Na 4 cappuccino's en 4 espresso's maakte ze voor de jury 4 signature dranken, bestaande uit amuse lepel met een olijfolie gemengd met zout, die de jury eerst moest ruiken, daarna proeven en direct een slok van de espresso nemen. Helaas kon ik dit niet proeven, waardoor ik hier geen oordeel over kan geven.

Als tweede deelnemer kwam Elmer Oomkens van Brandmeesters. Hij had een melange samengesteld met Ethiopië Yirgacheffe, Indonesië Lintung, een koffie uit India en een koffie uit Honduras. Elmer was debutant en had op het laatst nog zijn signature drank aangepast. Deze bestond uit bovengenoemde koffie melange, slagroom, zure room, kruidnoten en citroenrasp. Ook deze heb ik niet kunnen proeven en daarom kan ik hier geen oordeel over geven. Elmer kwam heel rustig over, wat volgens zijn eigen mening maar schijn was.

Elmer Oomkens

Als derde was Eva Broeder van de Blonde Pater aan de beurt. Ook eva had een koffie van Peeze mee genomen. De gebruikte koffie was een Ethiopië Bonga Wild forrest. Als signature had Eva een infusie gemaakt van onder andere Lindebloesem honing, laurier, basilicum en Mexicaans dropblad. De jury moest eerst de espresso drinken, dan de infusie en daarna weer de espresso. Hiervan heb ik ook een klein slokje kunnen nemen, de infusie was erg zoet, maar de espresso al op waardoor ik niet hetzelfde als de jury heb kunnen ervaren helaas.

Eva Broeder

Vierde en laatste was Joseé Mollura. Hij is de brander van Brandmeesters en van oorsprong Argentijns. José had de Costa Rica koffiebonen zowel ongebrand als gebrand op de jury tafel gezet ter verduidelijking van zijn koffie. Ook gebruikte hij een tweede koffie soort. Zijn signature drank was met kokos créme en passievruchten siroop. Helaas heb ik dit niet kunnen proeven. Voor de espresso en cappuccino gebruikte hij een melange van Indonesië Sumatra, Costa Rica en India. Deze waren heel donker gebrand.

Jose Mollura

Al met al vier zeer gedreven kandidaten met passie en inzet die horen bij een Barista competitie. Volgende week op 17 september is de tweede voorronde met 9 deelnemers. Later deze week zal er op onze website meer informatie hierover leesbaar zijn.

Share on Google+Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

Laat wat van je horen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*