Gastblog: Weg wit. Hallo bruin.

Op Beleef Smaak volgde Charlotte Leemans een workshop Latte Art bij drievoudig Latte Art Kampioen Esther Maasdam. Zij schreef vervolgens de volgende column:

WEG WIT. HALLO BRUIN.

Had er nooit over nagedacht wat latte art nu eigenlijk is. Nu wel. En het is kunst. Je kijkt naar een kleurenspel van bruin en wit. Koffie en melkschuim. Zie je wit, dan was het kannetje dicht op de espresso bij het schenken. Hou je je kannetje hoger, dan is de melkstraal harder en boort zich de diepte van je kop in. Weg wit. Hallo bruin. Een onbedoeld wit vlekje kun je corrigeren door er een harde straal op te mikken. Dan duw je het melkschuim onder de oppervlakte en is het plekje weer bruin. Zo simpel is het dus.

Licht geïntimideerd was ik wel. Een workshop van Esther Maasdam, terwijl mijn expertise niet verder rijkt dan mijn percolator met bonen uit de goedkoopste elektrische molen. Melk schuim ik op door een mini kloppertje tussen twee handen te rollen. Dat niveau.

Minibelletjes
Voor mooie latte art heb je een mooie cremalaag op niet te waterige espresso nodig en microschuim. Esther: “We willen vloeibaar, glanzend, homogeen schuim.” Door het stoompijpje net onder het de melk te positioneren blaas je in de eerste vijf seconden grote bellen in je melk, die vervolgens kapot geblazen worden tot het minibelletjes zijn. Als je perfect schuim hebt, op 65 graden, dan tik je de kan op je werkblad en laat de melk door de kan walsen. Dat blijf je doen tot je gaat schenken.

Mijn beurt. Ik schrok me onevenredig wezenloos toen de koffie spontaan uit de maler kwam. Een sensor. Wist ik veel. Maar ok, kannetje gevuld met melk. Twee espresso’s gezet. Melk opgeschuimd en gewalst. Dan nu, een hartje. Eerst wat melk met een ronddraaiende beweging in de kop gieten. Je breekt hiermee de cremalaag. Dat is je basis. Dan breng je de schenktuit zo dicht mogelijk op je koffie. En ontstaat een witte cirkel. Op het moment suprème haal je de kan omhoog en trek je een lijn door je cirkel geen. Voilà, een hartje. Of een druppel. Of een paar billen. Of gewoon road kill. Het kwam allemaal voorbij.

De belangrijkste tip: “Ontspan”. Schouders los, kan losjes vasthouden, uit de losse pols schenken, rust pakken. Je hebt minder haast dan je denkt. “Doe je normaal drie seconden over het schenken, maakt er zes van. Deed je al zes? Doe het in acht. Relax. Allemaal op yoga!” zegt Esther. Gelukkig doe ik dat al jaren. Mijn melkkunst behoeft dan ook geen correctie. ‘Maak een hartje en een alien’. Gelukt!

Maak een hartje en een alien. Gelukt!

Charlotte is freelance tekstschrijver bij koffieTcacao magazine. 

Share on Google+Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

Laat wat van je horen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*