Gastblog: Verslag Finale NK Latte Art 2013

Wineke de Boer reageerde op de oproep van SCAE Nederland om een gastblog te schrijven over de finale van het NK Latte Art. Blanco begon ze zich alvast voor te bereiden en met een licht koffie-virus leverde ze onderstaan verslag aan:

‘De wereld van koffie is oneindig. Er valt zo veel te leren.’ Een uitspraak die iedereen die in de koffiebranche werkt zal beamen. Dieudy van Bergen verklaart met deze simpele waarheid haar liefde voor koffie tegen Friso van der Mei, presentator van de Nederlandse Kampioenschappen Latte Art 2013 tijdens het horeca evenement Beleef Smaak, die haar in een kort voorgesprekje een beetje op haar gemak probeert te stellen.

Want het is een spannende ochtend. Niet alleen Dieudy, maar alle zes kandidaten hebben last van de zenuwen. Het is ook niet niks. Na uitgebreide voorrondes mochten Dieudy van Bergen (Dieudy Barista), Rob Kerkhoff (Robocup), Ilithyia Merien (Home Town Coffee) , Cerianne Bury (sinds kort Douwe Egberts) en Jeroen Vos (Illy Caffè)het opnemen tegen tweevoudig kampioene Esther Maasdam (Ristretto, Londen).

De kandidaten hadden elk acht minuten op het podium om zes dranken te bereiden. Twee espresso’s macchiato en vier lattes, waarvan twee ‘free pour lattes’ (zonder etching of andere technieken) en twee ‘eigen creatie’ lattes, waarin ook tekenen is toegestaan. De jury geeft geen punten voor de verbale presentatie van het geheel, maar wel voor netjes werken, de hoeveelheid melk die over is en hoe het werkstation er na afloop uitziet. Het belangrijkste is het visuele aspect van de koffies: kan de barista zijn of haar figuur twee keer precies hetzelfde maken? Hoe ingewikkeld en creatief is het figuur, is er een mooi contrast tussen de lichte en donkere vlakken in de tekening, hoe is de symmetrie en ziet de melk er goed uit? Allemaal aspecten waarvoor punten kunnen worden gescoord.

Hoofdrolspelers NK Latte Art 2013

v.l.n.r: Cerianne, Dieudy, Peter (FrieslandCampina) Esther, Jeroen, Wouter (Mocca D’Or), Ilithyia, Rob, Friso.

 

‘Muscle memory’, dat is het belangrijkste voor Esther Maasdam. Waarmee ze maar wil zeggen dat het ook voor een kampioen belangrijk is dagelijks te oefenen, zo komt en blijft het latte art schenken in je systeem. Zij mag het spits afbijten en doet dat, zoals we inmiddels weten, fantastisch, ondanks de seconde extra die ze nodig heeft om haar laatste macchiato af te maken.

 Van de uitdagers blijkt Dieudy het minst tevreden over haar prestatie: ‘dit kon veel mooier’ vertelt ze Friso na afloop over haar zwaan. Ze had teveel last van trillende handen. Ze eindigt dan ook één plaats lager dan vorig jaar, toen ze derde werd.

Rob Kerkhoff, in een legergroen schort uit de collectie van The Village in Utrecht, gaat los op muziek van Daftpunk, schenkt strak en eindigt ruim op tijd. Het levert hem uiteindelijk de tweede plaats op bij deze kampioenschappen.

Ilithiya Meriem heeft een fanclub uit Den Haag meegenomen. Ze lijkt onbewogen en glimlacht gedurende haar hele optreden. Ondertussen staat Friso mee te deinen op haar meegebrachte ‘funky tunes’, zoals hij Jamirquai noemt. De stemming is inderdaad goed. Het publiek wordt getrakteerd op speciaal voor vandaag gemaakte ‘koffie-hapjes’, kleine en smakelijke, zoete versnaperingen waarin koffie is verwerkt.

Kandidaat nummer vijf is Cerianne Bury, die koffietrainer is geweest bij de Coffee Company en sinds kort werkt op het hoofdkantoor van Douwe Egberts. Ze betreedt het podium op fel blauwe, hooggehakte, suede pumps. Zij is de enige kandidaat die etching gebruikt voor haar eigen creatie lattes. Hoewel het een prachtig resultaat oplevert, kost het ook veel tijd. Ze wordt derde.

Jeroen Vos heeft vooral de laatste twee weken voor deze finales hard gewerkt, samen met zijn trainer Ruben. Dit levert de man van Illy Caffè uiteindelijk de vijfde plek op bij deze kampioenschappen.

Esther Maasdam (die na de finales ook haar hand niet omdraait voor twee latte art workshops op Beleef Smaak) heft haar titel weten te prolongeren. De Dutch Queen of Latte Art zal Nederland verdedigen tijdens de Wereld Kampioenschappen Latte Art in Nice, van 26 tot 28 juni dit jaar.

Dit NK was daar in elk geval een mooi voorproefje van. Een goed georganiseerd en spannend spektakel waarmee de Nederlandse latte art weer een level hoger is getild. 

Share on Google+Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

Laat wat van je horen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*