Finalist Dutch Barista Championship 2012: Ruben Stelma

De finale van het Dutch Barista Championship 2012 kent zes sterke finalisten, zij strijden om de winst. Ruben Stelma is één van de finalisten en vertelt hoe hij op het podium terecht kwam en wat we van hem kunnen verwachten in de toekomst:

Ruben Stelma

Hoe is het gekomen?

De vraag die je vaak krijgt als je ergens koffie zet, een training geeft of er over vertelt is: “Hoe ben je hierin terecht gekomen?” Het antwoord op die vraag vind ik altijd leuk om te beantwoorden en te horen van andere baristi.

Ik heb mijn enthousiasme voor koffie uiteindelijk te danken aan mijn eerste baantje in de horeca, en in het bijzonder één persoon die mij heeft laten zien hoe boeiend het product koffie eigenlijk is. Ik denk dat veel baristi hem wel kennen. In 2004 werd hij Nederlands kampioen en nog steeds hoor je mensen praten over het bladgoud dat hij gebruikte tijdens zijn WBC presentatie in 2005. Donar Teunissen, de vriend van mijn toenmalige werkgeefster, heeft absoluut mijn passie voor koffie aangewakkerd.

Door zijn verhalen over smaak tijdens wijnproeverijen en zijn manier van werken tijdens koffie-trainingen voor het personeel, kreeg ik meer en meer interesse in koffie. Via Donar leerde ik Maarten van der Jagt kennen die mij meesleepte naar een aantal beurzen en mij veel kennis bijbracht. Zo gebeurde het dat ik korte tijd later mijn ogen als bezoeker uit keek op de beurs tijdens het WBC in Londen.

Hobby –> werk

Na een klein beetje te hebben geproefd van deze wereld, besloot ik te stoppen met mijn vooropleiding voor het conservatorium in Rotterdam en ben ik van koffie mijn werk gaan maken.  Nog steeds lukt dat, en daar ben ik zeer gelukkig mee.

Inmiddels ben ik sinds kort bezig met een erg leuk, interessant en opwindend project. Samen met Ron Hagestein, eigenaar van The Coffee Factory te Vlaardingen ben ik nu bezig met het opstarten van The Barista Academy.

Het is gaaf en vooral spannend om helemaal vanaf het begin mee te dingen in het opstarten van een nieuw bedrijf. The Barista Academy is een school, merk en winkel waar particulier en horeca zijn hart op kan halen als het gaat over koffie. The Barista Academy traint de horeca volgens een samengesteld programma waarin efficiëntie en kwaliteit voorop staan. Voor de particulier hebben we workshops, proeverijen e.d..

We zijn bijna klaar met de verbouwing van de opleidingsruimte, dat kun je ook zien op facebook.com/thebaristaacademy.

Ruben Stelma

Wat ik kwijt wil aan de barista en horeca

Laat je hobby, werk, beroep en/of passie (voor koffie) niet alleen altijd een uitdaging zijn, maar ook gewoon hartstikke leuk! Soms vind ik dat er té serieus en té moeilijk over gedaan wordt zodat ik me afvraag of diegene thuis ook nog de zin en de passie hebben om voor zichzelf een mooi brouwsel te fabriceren. Voor mij is koffie absoluut een zeer serieus onderwerp, maar ik beleef koffie en train mijn vaardigheden op een leuke en losse manier, omdat koffie ook een leuk onderwerp is.

Wees realistisch als je trainer bent, want in een mega drukke horeca zaak kun je geen specialty coffee schenken die de hele dag 100% perfectie heeft. Een goede compromis tussen snelheid en kwaliteit is altijd te vinden. Voor de horeca ook weer een tip, want velen zeggen bijvoorbeeld in hun zaak niet handmatig te kunnen opschuimen i.v.m. drukte. Als je het aan mij vraagt is het overal mogelijk, en uiteraard een must!

Binnenkort een uitnodiging om The Barista Academy te komen bekijken!

Ruben Stelma

Share on Google+Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

Laat wat van je horen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*