Finalist Dutch Barista Championship 2012: Jochem Verheijen

Op 12 november staat zes maal een barista op het podium om de jury te overtuigen dat hij, of zij, de beste is. Eén van die barista’s is Jochem Verheijen. Jochem vertelt waarom hij op dat podium wil staan:

“Zoals elk jaar blonk de inschrijfknop voor het DBC als een Avondster op mijn scherm. Zoals elk jaar zette ik de cursor op de knop, sloot ik mijn ogen, dacht na over wat ik mezelf aandeed, dacht na over treinreizen vanuit Londen met molens, kopjes en stellages, en drukte, voordat ik mijzelf van het idee af kon praten, op de linkermuisknop. Het avontuur was wederom begonnen.

 Rationeel gezien is meedoen met het kampioenschap inderdaad een heel onpraktisch idee. Ik ben net met mijn nieuwe baan als head of coffee bij Harris + Hoole begonnen, waar ik gemiddeld 65 uur van mijn week doorbreng, dus ook dat liet niet heel veel tijd en energie over om me met andere dingen bezig te houden. En met een koffiemolen door de douane gaan zorgt ook elk jaar weer voor een hoop rare momenten.

Maar waarom druk ik dan toch op die knop? Wat het ook is, het heeft de overhand. Een drang sterker dan elke praktische overweging. Iets aan kampioenschappen is verslavend. Winnen is het niet, dat heb ik namelijk nog nooit gedaan. En ik ben dichtbij genoeg gekomen om elke suggestie van een ongezonde bewijsdrang af te kunnen wijzen.

Nee, het resultaat is niet wat kampioenschappen verslavend maakt. De voldoening gaat schuil in de filosofie die ik op kampioenschappen loslaat. Deze is dat ik liever verlies met iets origineels, dan win met iets dat al vaak gedaan is. Of het nu komt door mijn aversie van traditie, mijn geloof in evolutie en vooruitgang, of dat het komt doordat ik vind dat de enige waarde van een kampioenschap ligt verscholen in de innovatie die het oproept. Waarschijnlijk is het een combinatie van de drie.

Het zorgt er in ieder geval voor dat tijdens mijn voorbereidingen, ik niet alleen alles wat ik dagelijks doe in twijfel trek, maar ook dat ik continue bezig ben nieuwe dingen te bedenken. Veel van mijn ondervindingen schrijf ik af als niet revolutionair genoeg, sommige als zo revolutionair dat ik ze zelf nog niet helemaal snap en sommige als ronduit slecht. Het innoverend monster dat de kampioenschappen in mij oproept, is een monster dat ik graag ben. Niet alleen maakt het koffie beter, maar het maakt koffie ook eindeloos interessant.

Tevreden ben ik als ik mijn meest waardevolle bevindingen in 15 minuten gevangen krijg en ze met de jury kan delen. Dan hoop ik maar dat de jury het met me eens is.”

Jochem Verheijen

Share on Google+Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

Laat wat van je horen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*