Finalist Dutch Barista Championship 2012: Inge de Boer

De finale van het Dutch Barista Championship 2012 vindt plaats op 12 november. Inge de Boer is één van de finalisten en stelt zich aan je voor:

Ik ben Inge de Boer en ben in het dagelijkse leven eigenaar van ijssalon-espressobar ijspressi te Almere. Toen ik 5 jaar geleden in de koffie stapte was dat een sprong in het onbekende omdat er in onze toenmalige winkel in Castricum alleen maar ijs werd gedraaid en verkocht. Ik ontmoette daar Jasper Overdevest van Caffè Kimbo die me enthousiast maakte voor het barista vak.

Toen we 3 jaar geleden de sprong naar Almere waagden besloten we op een top A1 lokatie te gaan zitten en de espressobar een prominente plek in de winkel te gunnen. Achteraf bleek dat een gouden zet die perfect aansloot bij de behoefte van de stad. Inmiddels is onze omzet op koffieproducten bijna even groot als die op ijs, mijn bedrijf is 362 dagen per jaar open.

IJspressi Almere, Inge de Boer

Alle keuzes die ik maak in mijn espressobar zijn allereerst ingegeven op hoe ik denk dat we ons publiek het beste kunnen bedienen. Ik schenk bijvoorbeeld geen specialty koffies in mijn zaak. We kiezen hier voor Caffè Kimbo, een typische zuid-Italiaanse espresso (met robusta!) die je goed door het ‘melk-geweld’ heen proeft, iets waar veel vraag naar is bij ons.

We groeien hard en mijn uitdaging verschuift van het uitvoeren van een goede koffiekaart, naar het recruteren en trainen van een team  jonge barista’s. Toen ik op een woensdagochtend aan het trainen was voor de DBC werden mijn barista’s overdonderd door de AD-koffietest, en werden gelukkig beloond met een 8. We zijn op de goede weg hier in Almere, maar een wedstrijd win je niet op een kampioenschap, maar elke dag achter je eigen espressomachine. Ik hoop dat er door de jaren heen meer espressobar-ondernemers aan de DBC gaan meedoen omdat dat de grootste directe impact heeft op koffieminnend Nederland.

Latte Art door Inge de Boer

Het DBC daagt me uit om goed na te denken over het prachtige product koffie. Samen met Jasper Overdevest, Sebastiaan van Pommeren van het Koffielab en Frans Taapken (Brewerscup 2012) zijn we dit jaar op zoek gegaan naar mooie zoete koffies. We zijn bijzonder fanatiek aan de slag gegaan in een eigen oefenruimte. Wat me erg helpt zijn jury commentaren die mij helpen om continu beter te worden. Ik hoop op een mooi resultaat, en mocht ik onverhoopt als winnaar uit de bus komen, dan zal ik ’s lands eer in Melbourne in ieder geval met veel passie gaan verdedigen.

 Alle deelnemers veel succes toegewenst, schenk er iets moois van!

Kom ook naar de finale!

Share on Google+Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

Reacties

  1. WilliamLiz zegt:

    Very good forum post.Really looking forward to read more. Fantastic. Manchester

Laat wat van je horen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*