Coffee In Good Spirits (CIGS) wel of niet Nationale Competitie?

Coffee In Good Spirits (CIGS) wel of niet Nationale Competitie?Coffee In Good Spirits is voor Nederland redelijk nieuwe competitie en daarom ook nog niet zo geliefd bij Barista’s en/of Bartenders.

Coffee In Good Spirits is een mooi onderdeel, waar een Barista en/of Bartender enorm veel creativiteit in kwijt kan. Maar ook een lastig onderdeel. Barista’s hebben vaak minder kennis van alcoholhoudende dranken, omdat dit juist bij alle overige wedstrijden niet is toegestaan. Bartender’s daarentegen weten juist weer minder van koffie.

Als Nationaal Coördinator zit ik met een dillema over deze wedstrijd. Maar eerst wil ik melden dat ik alle respect heb voor deelnemers aan welke wedstrijd dan ook. Zelf heb ik nooit mee gedaan op nationaal niveau en zou daar dus ook geen oordeel over moeten hebben. Maar als Nationaal Coördinator van de SCAE wordt ik wel geacht hier meer bezig te zijn.

Als ik dan kijk naar het niveau van de vorige jaren bij CIGS, waar iemand die binnen de tijd was bijna automatisch de wedstrijd kon winnen ben ik van mening geen deelnemers te moeten sturen naar het Wereldkampioenschap. wellicht help ik hiermee een hele mooie competitie om zeep en krijg ik hier later spijt van. Maar laat ik proberen het besluit toe te lichten.

Het wereldkampioenschap CIGS zal niet in Wenen plaatsvinden. Waar wel is nog niet bekend gemaakt, maar de kans is groot dat dit niet in Europa zal worden gehouden. Als Stichting SCAE-DCP wordt verwacht dat een deel van de kosten voor deelname aan een wereldkampioenschap wordt vergoed. Op zich logisch en niet meer dan terecht. Maar wat te doen met de CIGS deelnemer/ster. Moeten we als Nederland willen dat we een kandidaat de wereld over sturen die op een kampioenschap geen enkel potje kan breken en ons land meer negatief dan positief in het daglicht zet.

Latte Art, Barista en Cuptasting zijn van een hoog niveau en geven goede exposure voor de Nederlandse koffie markt. Coffee In Good Spirits is in vergelijking met de overige competities redelijk nieuw en nog van een zo laag niveau dat deelname op wereldniveau wellicht tijdelijk moet worden opgeschort.

Natuurlijk zou ik graag willen dat Nederland op het wereldkampioenschap CIGS hoge ogen gooit, maar de realiteit is anders. Graag wil ik de handschoen oppakken en met Bartenders en Barista’s bijeenkomen om het niveau omhoog te brengen. Alleen ik heb één probleem. Ik ben absoluut onbekend in de wereld van Bartenders.

Daarom ook dat ik via dit blog een oproep doe aan alle Bartenders in Nederland die het leuk vinden kennis over te dragen aan Barista’s contact met mij op te nemen. Tevens wil ik Barista’s oproepen die het leuk vinden kennis over te dragen aan Bartenders het zelfde te doen.

We moeten ergens beginnen en dat is NU! Als we het voor elkaar kunnen krijgen om 10 goede deelnemers te vinden voor Coffee In Good Spirits dan is er nog een mogelijkheid om een Nationale voorronde te houden op het evenement Beleef Koffie Beleef Thee in de Jaarbeurs in Utrecht.

Misschien zijn we voor dit jaar te laat om alles in gang te zetten, maar ik wil zeker voor het wereldkampioenschap Coffee In God Spirits in 2013 voor Nederland een waardige kandidaat hebben die weet waar hij/zij mee bezig is op beide diciplines (koffie en Drank). Samen kunnen we ook dit fantastische onderdeel in Nederland op de kaart zetten en zorgen voor internationaal succes.

Nagekomen bericht: op zaterdag 3 maart is er bij ‘t Heilige Boontje Espressobar in Almere een eerste poging om deze twee werelden bij elkaar te brengen. Sander de Coninck stelt zijn locatie hiervoor beschikbaar. Bekijk de facebook pagina van ‘t Heilige Boontje Espressobar voor meer informatie of neem contact met mij op.

De regels voor Coffee In Good Spirits zijn hier te downloaden.hh

Blijf Twitter (@SCAENederland) en dit blog (www.scaenederland.wordpress.com) volgen voor verdere informatie. Thans is de officiële website www.scae-dcp.nl door onbekende oorzaak tijdelijk niet beschkbaar.

Ik ben altijd bereikbaar voor suggesties, tips en verbeter punten via de e-mail ( coffeexperts@me.com ) of telefoon (06 25 508 508)

Share on Google+Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

Laat wat van je horen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*